Undgå pesticider og gift i haven

Hvis du har en have, har du nok også en vis trang til at holde lidt styr på den – og en nem, men alligevel ikke særligt smart måde at gøre det på, er at gribe til roundup-flasken og måske også lidt kunstgødning og insektgift og alt muligt andet. Og selvom det givetvis vil sikre fornuftige resultater på den korte bane, vil det til gengæld også sikre slemme konsekvenser på både den lange bane og måske også for dit og dine børns helbred.

Omlæg (dele af) haven til biodiversitet

Hvis du tager et aktivt valg om, at din have skal være med til at afhjælpe den store biodiversitetskrise, vi her i Danmark og resten af verden befinder os i, vil du samtidig fjerne følelsen af ansvar for at holde ”styr” på din have. Så er det jo netop meningen, at det hele skal være lidt vildt og utæmmet! Og hvis du ikke er helt klar til at gå planken ud og lade hele din have blive til en vildmark af blomster og græsser, vil en mindre del af haven også gøre en forskel – og så kan resten sagtens klares med mekaniske metoder som det gode, gamle hakkejern eller måske en plæneklipper.

Minimer revnerne mellem i fliserne

Det er måske at gå hen i en helt anden grøft at begynde at snakke om terrasser, men et af de steder, hvor det er mest fristende at gribe til sprøjteflasken, er på terrassen, når der begynder at gro ukrudt i revnerne mellem fliserne. Ukrudtsmængden kan forebygges ved at lægge større fliser, f.eks. 40×80 fliser, så den samlede revne-længde bliver mindre end ved en masse små fliser. Hvis du ikke har så mange revner, vil der heller ikke vokse så meget ukrudt, og det er mere overskueligt at trække op. Og dermed kan du spare både arbejde og undgå trangen til gift!