Forstå de stigende elpriser

Ja, du tænker sandsynligvis, at du allerede har hørt nok om de stigende elpriser, som nærmest bare bliver ved og ved med at slå rekord. Men her kommer altså endnu en artikel – læs endelig med!

Vi er ramt af den perfekte storm

Det er nærmest den perfekte storm, der har ramt os og resten af Europa (og desværre en storm uden specielt meget vind, for ellers ville vi nok være fint dækket af vores vindmøller). Materialemangel, problemer med forsyning af produktionsvirksomheder, et skib der sætter en prop i verdenshandlen ved at dumme sig i Suez-kanalen, Ruslands invasion af Ukraine og de dertilhørende helt naturlige og yderst forståelige sanktioner mod Ruslands eksport af naturgas, og nu mystiske angreb på gasledninger i Østersøen. Og alt det på et bagtæppe af en langstrakt og dyr corona-krise. Det er i sandhed specielle og udmarvende tider, vi lever i.

Og så er den enorme inflation på omkring 10% ikke engang blevet nævnt (før nu, altså).

Eksploderende elpriser

På under et år er elpriser kwh mangedoblet, og det rammer bredt i samfundet – men naturligvis i højest grad de mindst bemidlede private forbrugere samt de mest elforbrugende brancher, f.eks. bagerne, hvoraf mange efterhånden har måttet dreje nøglen om, og forretningsdrivende med smalle profitmarginer som f.eks. købmænd. Elpriserne har tilsyneladende ikke tænkt sig at nærme sig det oprindelige niveau lige foreløbigt – hvis nogensinde, vel at mærke.

Der kan derfor være en stor fidus i at undersøge, hvilke tiltag, der kan gøres for at sænke dine eludgifter på både kort og langt sigt. Du har sikkert allerede gjort dig nogle tanker om f.eks. at time dine tøj- og køkkenvaske, så de bruger strømmen, mens den er mindst dyr, men det vil måske også kunne betale sig at udskifte flere apparater med mere energieffektive. Heldigvis bugner internettet over med gode guides til et reduceret energiforbrug!