Guide: Vælg de rigtige gardiner til dit hjem

Gardiner kan have flere funktioner. Det kan både holde det skarpe sollys ude, forhindre naboer og forbipasserende i at holde øje med, hvad I skal have til aftensmad, og det kan skabe en hjemlig og hyggelig stemning i jeres bolig. Der findes et hav af forskellige gardintyper, så det er bare med at finde det helt rigtige til jeres hjem og til jeres behov.

Den rigtige form

Når du skal købe et gardin, er det første, du skal være opmærksom på, at det skal passe til dine vinduer. Har du almindelige vinduer i en standardstørrelse er det rigeligt at måle vinduet, inden du drager afsted mod gardinbutikken.

Har dit vindue ikke standardmål, kan det dog blive lidt mere kompliceret. Du kan for eksempel stå i en situation, hvor du skal finde gardiner til buede vinduer, til en karnap eller til et rundt vindue.

I en sådan situation kan det være en god idé at få en professionel ud og kigge på vinduerne for at måle op. Her kan I også tage en snak om jeres behov.

Materiale

Alt efter hvorfor du gerne vil have et gardin op, er der forskellige faktorer du skal være opmærksom på, når det kommer til valg af materiale. Uanset hvad skal du tænke over farven på dit nye gardin. Det skal passe ind i din stil – her er din mavefornemmelse din bedste ven. Er du i tvivl, er en lys farve – som hvid eller beige – altid et sikkert valg.

Vil du med dit nye gardin holde sollys ude, kan du med fordel anskaffe dig et mørklægningsgardin. Hvis du blot vil have et gardin, der kan holde fremmedes blikke udenfor jeres hjem, kan du med fordel vælge et tyndere materiale. Det kan samtidig også let blokere sollys, så det ikke skinner lige i øjnene, når du for eksempel ser fjernsyn.